top of page

הסטוריה משפחתית

ההורים של סבתא דבורה

 סבתא מרים נשרי ז"ל

(לבית אליאך)

סבתא מרים-טויבא נולדה בירושלים, התייתמה מהוריה בגיל צעיר מאד, וסבה ר' שלמה יוסף אליאך ("בית התבשיל") גידל אותה ואף השיא אותה. סבתא מרים הייתה נכדתו של האדמו"ר מלעלוב, ר' דודל הירושלמי מצד אמה, ומצד אביה, מאיר-יהושע אליאך צאצאית לאדמו"ר מקרלין. שורשי המשפחה מגיעים עד דוד המלך, לחוזה מלובלין, למהר"ל מפראג, ליהודי הקדוש מפשיסחה ועוד רבים מגדולי הרבנים בפולין.

לסבתא מרים היו 2 אחים אחות הבכור יעקב-יצחק, השני מאיר ושרה - (דודה שורה).

בתסא מרים ודודה שורה היו קשורות מאד, וכך גם הקשר החזק בין הצאצאים שלהן נשאר. (משפחת נשרי המורחבת עם משפחת יזרעאלי).

היא הייתה עקרת בית, ועסקה בפעולת צדקה גמילות חסדים בכל חייה.

סבתא מרים רוב חיה הייתה בירושלים, למעט תקופה קצרה שחיה בנס ציונה, ובערוב ימיה חייה בכפר מימון ליד ביתה של סבתא דבורה - שלוש שנים עד לפטירתה.

סבתא נקברה ליד משפחתה מצד אביה (משפחת אליאך) בהר הזיתים.

שנה לפני מותה נסעה לארה"ב לניו-יורק ופגשה את אחיה מאיר אליאך ז"ל לאחר 41 שנה שלא ראו אחד את השני, זו הייתה פגישתם האחרונה וכעבור שנה שניהם נפטרו.

 

 סבא יוסף נשרי-אדלר ז"ל

 

 

סבא יוסף ז"ל נולד בירושלים, התייתם מאביו מאיר בילדותו, אמו רבקה המשיכה לגדל את המשפחה לבדה.

לסבא יוסף היו 2 אחים ו-2 אחיות:  אברהם-משה, מרדכי-הירש , שרה ומירל'ה.

היה ציוני, הצטרף לאצ"ל ופרש לאחר מכן ללח"י, לאחר קום המדינה הלך לנגב מתוך ציונות וראה זה אידאל ושליחות, הוא לימד עברית עולים חדשים, והקים את בית ספר "אשל הנשיא" ושימש בו כמורה. הוא גאל אדמות רבות, אך לצערנו הניירות הוחרמו ע"י הבריטים ולא נשאר מהם כל זכר - הבריטם פשטו על ביתו ולקחו את כל המסמכים והתמונות המשפחתיות.

לאחר מכן היה בין מייסדי בית הכנסת האיטלקי בירושלים ושימש בו כגבאי במשך 25 שנים. עבד במכס כפקיד עד יציאתו לפנסיה. נמנה בין תנועת נאמני הר הבית. 

הוא היה "שומע חופשי" באונברסיטה העברית בירושלים, ושלט ב- 8 שפות, עסק בתרגום ספרים לפרנסתו גם כתב ערכים באנציקלופדיה העברית.  לסבא יוסף היו קשרים עם כל מיני אנשים מסוגים שונים, למשל הכהן הגדול של השומרונים, המנהיג של כת המקויה (כת יפנית), ערבים מהעיר העתיקה, וקראים מהנגב. סבא נפטר בירושלים ונקבר בהר הזיתים ליד משפחתו - משפחת אדלר. 

 סבתא פנינה שמיר ז"ל (לבית שארגיל)

 סבא נחום שמיר-שולמייסטר 

סבתא פנינה ז"ל נולדה וגדלה בעיירה דרושקופול שהייתה בחבל ווהלין שבפולין, כיום באוקראינה. לסבתא פנינה היו 4 אחיות ואח:  לאה  חנצי, דבורה וזלדה, נרצחו עם משפחותיהם בשואה.

הניה ובוני עלו לארץ ערב מלחמת העולם השניה והקימו משפחות כאן.

בתמונה מצולמים אמא צ'ופיה ואביה אברהם לייב שנספה בשואה מרעב בגטו הורוכוב.

היא סייעה להבאתם של בוני והניה אחיה לארץ, היא פעלה להביא את זלדה אחותה אך לרוע המזל, היא נתפסה ע"י נאצים ימח שמם ממש לפני שעלתה על האוניה.

סבתא - לימדה עברית, בארץ היא הייתה סוחרת ממולחת ובתקופת הצנע הצליחה למכור מהתוצרת העצמית שגדלה במשק בכפר חסידים. היא עסקה בתחביבים רבים בהם: פתירת תשבצים, רקמה גובלנים, והיו לה חברות רבות.

סבתא פנינה נקברה בהר הזיתים.

סבא נחום יבדל"א  נולד וגדל בעיירה יאנוב לובלסקי, בחבל לובלין שבפולין. לסבא נחום היו 3 אחים ואחות אחת: לפני המלחמה היגרו מרים הבכורה ומשה לארגנטינה, וסבא עלה ארצה, עוד שני אחים: ישראל ומנחם היו פרטיזנים בזמן מלחמת העולם ה-II ולא ידוע מה עלה בגורלם, כנראה שנספו. לאחר השואה סבא ניסה לחפשם אך ללא הצלחה. ההורים של סבא נחום חיה וחיים שולמייסטר נפטרו עוד לפני המלחמה.

סבא עלה לארץ ערב מלחמת העולם השניה. הוא התיישב בכפר חסידים ליד חיפה, ולאחר הרבה שנים עבר לחיפה, שם גר כ- 6 שנים ואח"כ לירושלים שם חי עד היום.

סבא נחום "עיברת" את שם המשפחה ל: "שמר" ואח"כ ל: "שמיר".

סבא עבד רוב ימיו בלשכת העבודה עד לצאתו לפנסיה. בסוף שנות ה-70 מרים אחותו עלתה לארץ עם משפחתה וסבא נחום נפגש איתה לאחר כ- 45 שנה, הפגישה הייתה מאד מרגשת. כיום סבא נחום חי בבית אבות בירושלים.

ההורים של סבא אבשלום

bottom of page